Dremmeltje

 
Dremmeltje, het ontstaan
In januari 1993, nadat Septima en ik weer in Nederland waren teruggekeerd na ons heerlijke reisjaar, duurde het een aantal maanden voordat ik weer een baan had gevonden. Alle tijd dus voor schrijven en tekenen! Die periode resulteerde in Dremmeltje. Reizen is overigens nog altijd een passie: het is heerlijk om 'in een andere wereld' te zijn!
Het is niet verwonderlijk dat ook in Dremmeltje verschillende werelden voorkomen. Zo ontmoet Dremmeltje mensen en dieren zowel binnen als buiten de spiegel. En ze ontmoet niet alleen levende wezens, maar ook een geest en een spook.

 
Dremmeltje, het verhaal
Dremmeltje is een meisje van een jaar of acht, met een grote spiegel op haar kamer. Deze spiegel, Fantazie, laat Dremmeltje haar eigen gedachten zien en meemaken. Als ze heel sterk aan iets denkt, moet ze in de spiegel klimmen om het eens 'van zijn kant' te bekijken.
Dremmeltje ontmoet diverse personages, met allemaal een eigen verhaal of lied. De personages op een rij: Koen, de beer; Gropa; het Mannetje met het lege hoofd; Webster Tinker, de spin; Pommer, Slommer, Dommer, Brommer en Kommer, de vliegen; de Geest op de Fles; Gossen, het Schrikkerige Spook; de broers Wind, Storm en Orkaan; de Donkerbeesten; Maximin, de Muis en tevens Grote Verkiezingsmeester van de Muis-verkiezingen; Jansen, de kat en Latjes, de goudvis.

Dremmeltje, voor wie?
Kinderen vanaf een jaar of 5 kunnen zich laten voorlezen door GROTE kinderen (van 8 tot 108 jaar!). Kinderen van 8 tot 10 jaar kunnen het prima zelfstandig lezen en de dubbele betekenis van de woordgrapjes waarderen. En alle anderen kunnen het doorbladeren en van de illustraties genieten.
 
Dremmeltje, de publicatie
Het lukte destijds - in 1993 - niet om een uitgever te vinden. Ik kreeg of een standaardbriefje of helemaal geen reactie. Later heb ik de tientallen tekeningen ingescand en het verhaal met de illustraties in één document opgenomen: ik wilde wel een 'boek' in handen kunnen houden. Ook heb ik overwogen om Dremmeltje in eigen beheer uit te geven. Maar dat bleek niet nodig: in 2010 kwam ik terecht bij boekscout.nl en zij zagen het manuscript wel zitten! Boekscout werkt op basis van 'printing-on-demand', dus er is geen voorraad van het boek. Pas nadat de geplaatste bestelling is betaald, gaat de opdracht naar de drukker! Dremmeltje is ook als hardcover verkrijgbaar, maar dat is een duurdere uitgave (in eigen beheer). WEL een erg mooie!
 
Dremmeltje, de bestelling
Het boek kan worden besteld via de bestelpagina van boekscout.nl. Nog leuker: stuur mij een mail (nootuitespel@gmail.com), dan signeer ik het boek EN maak er een origineel tekeningetje in! De hardcover uitgave is vooralsnog alleen via mij verkrijgbaar. Daarvan is de voorraad echter heel beperkt.

Dremmeltje, de schetsen
In het boek staan 45 tekeningen. Ik heb vele tientallen schetsen gemaakt, met potlood, pen, viltstift. Daarna werden ze geïnkt met Oostindische inkt. Een enorme klus! Sommige personages waren er meteen, anderen ontstonden pas 'stukje bij beetje'. Hieronder een aantal van die schetsen, wel een stuk beneden scrollen om ze allemaal te zien!