Interview Gopher

In gesprek met illustrator Jan Noot over 'Beer zonder vleugels'

Al van jongs af aan heeft Jan Noot twee grote hobby’s: tekenen en schrijven. De stripverhalen van Hergé en Peter de Smet waren zijn grote inspiratiebronnen. Jan was lange tijd illustrator van het blad ‘Go’. In 2010 verscheen Dremmeltje, het eerste kinderboek dat door hem werd geschreven en geïllustreerd. In mei 2013 kreeg hij het verzoek om 'Beer zonder vleugels' te illustreren.
Via een vriend kwam hij in contact met Arnout, de zoon van Ria Groeneweg. De 86-jarige Ria zocht nog een illustrator voor haar debuut. Nog voor hun eerste ontmoeting had Jan de eerste proefschetsen al gemaakt.

Een nieuwe rol

Toen Jan en Ria elkaar voor het eerst ontmoetten, was er al snel een wederzijds vertrouwen. "Het is een ontzettend leuk boek, heel gaaf om zoiets te mogen doen”, vertelt Jan die zich ‘uitverkoren’ voelde.
Het is voor hem zijn eerste bijdrage aan een boek dat door een ander is geschreven en deze rol was dus nieuw. "Tekenen is een prachtig vak, maar het mooiste is om het uiteindelijke boek in handen te hebben.” In het dagelijks leven is Jan werkzaam in de IT-service en daarom tekende hij vooral ’s avonds.
Zelf karakteriseert hij zijn tekenstijl als ‘stripachtig’. Met zijn tekentablet kon hij alle kanten op en dit leverde een prachtig resultaat op.

De goede golflengte

Ria en Jan bleken vaak op dezelfde golflengte te zitten. "Ria had een bepaald beeld van alle personages. Ze was kritisch tot op het laatste moment, maar dat is mooi op haar leeftijd.”
De veranderingen waren voornamelijk details, maar aan beer Brom werd het meeste gesleuteld: "Ik had hem als koddig beertje op vier pootjes getekend, maar volgens Ria moest een sterke beer op twee poten staan!”
De enkele keer dat ze het met elkaar oneens waren, kwam Ria vaak met argumenten en citaten uit het boek. Jan kon dan alleen maar concluderen: "Eigenlijk heb je nog gelijk ook.”
Jan kreeg de vrije hand in de keuze voor de onderdelen die hij mocht illustreren. "Het belangrijkste is dat Ria uiteindelijk tevreden is.”

Een enthousiaste samenwerking

Jan kijkt met een goed gevoel terug op de samenwerking met Ria. "Je valt daarna wel in een gat, je mist elkaar een beetje.”
De voornaamste inspiratiebron was het boek, maar "het stukje vrijheid van Ria stimuleerde mij ook. Door ons enthousiasme is het een rijk geïllustreerd boek geworden.”
Over Ria spreekt hij met bewondering: "Het is heel leerzaam en verfrissend om met een hoogbejaarde vrouw te werken die nog zo jong is van geest. Ik vind het bijzonder dat het zo gegaan is.”

Momenteel is Jan met diverse projecten bezig. Wellicht dat er dit jaar nog een geïllustreerd boek met dierenverhalen van hem verschijnt.
Als de mogelijkheid zich aandient om weer een boek van een ander te illustreren, dan is hij enthousiast: "Een ontzettende eer om dat nogmaals te doen!”