Beer zonder vleugelsBeer zonder vleugels, het ontstaan

Dit kinderboek is geschreven door Ria Groeneweg, die hiermee als 86-jarige debuteert (in 2013)! Het verhaal was jaren geleden al geschreven, maar het lag al die tijd 'op de plank'.  Hoog tijd om het uit te laten geven! Uitgeverij Gopher toonde gelukkig interesse. Maar er moest ook een aantal illustraties worden gemaakt en daarvoor ben ik uiteindelijk uitgekozen. Of moet ik zeggen: uitverkoren?!

Beer zonder vleugels, de illustraties
Vroeger tekende ik altijd eerst met potlood, legde de schetsen op een lichtbak en inktte vervolgens de plaatjes met Oost-Indische inkt. Ik kleurde nooit in: dat verklaart ook mijn voorliefde voor strips als Kapitein Rob en Olivier Bommel. Het was wel altijd erg intensief om te doen.
Tegenwoordig werk ik met de Wacom Cintiq 12WX, een digitaal tekentablet. Perfect! Klik hier voor een kort promotiefilmpje van Wacom.
Veel tekeningen kunnen nu worden hergebruikt, er kan met 'een druk op de knop' met verschillende materialen worden gewerkt: potlood, krijt, inkt, waterverf, etc. Het betekent ook dat ik met kleuren ben gaan werken. Ook de tekeningen voor 'Beer zonder vleugels' zijn in kleur gemaakt.

Alle illustraties (in kleur) kun je zien in dit 'fotoalbum'. In het boek is overigens een aantal tekeningen in grijstinten opgenomen. Het e-book is wel helemaal in kleur! Er zijn ruim 40 tekeningen!

< Rest volgt: onder constructie>